Prasa

Łap za biust – 31.03.2017 Gazeta Wyborcza

08 marca 2017
Fundacja Kocham Życie wspiera chore łodzianki – Dzień Kobiet w Szpitalu im. M. Kopernika

Redaktor Patrycja SzynterPatrycja Szynter Redaktor 11/03/2017 12:55

Zdjęcie z artykułu: Fundacja Kocham Życie wspiera chore łodzianki

Dzięki nim kobiety nie są same w trudnych dla siebie chwilach. Wspierają psychicznie, pomagają załatwiać formalności i wrócić na rynek pracy. Łódzka fundacja Kocham Życie jest nieocenioną pomocą dla kobiet, które zachorowały na nowotwór piersi.

Mimo, że same są chore, nie tracą pozytywnej energii i pomagają innym kobietom w trudnym dla nich czasie. Wolontariuszki z łódzkiej fundacji Kocham Życie wspierają osoby, które zachorowały na nowotwór piersi.

Towarzyszymy kobietom od pierwszego momentu, czyli tuż po diagnozie – mówi mówi Aldona Roda z Fundacji. – Poprzez cały proces leczenia, wychodzenie z leczenia, powrót do pracy. Samo przebywanie wśród osób, które tego samego doświadczyły i mają podobne przejścia jest już terapeutyczne. Każdy może zwrócić się do nas o pomoc. Od strony medycznej też możemy pomóc, bo przetarłyśmy różne szlaki, pomoc psychologiczna – tysiąc różnych rzeczy.

8 marca przedstawicielki Fundacji zorganizowały w szpitalu im. Kopernika w Łodzi Dzień Kobiet. Były życzenia, papierowe kwiaty, nauka wiązania turbanów i wykonywania makijażu. – Jest ekstra, jeszcze na dzień kobiet, bomba – mówi jedna z uczestniczek wydarzenia – Niektóre dziewczyny są załamane, że podupadły na zdrowiu, więc tego im trzeba. – Porady osób, które przeszły już pewne rzeczy i podźwignęły się z różnych sytuacji są ważne dla osób, które, tak jak ja, dopiero wchodzą w swoją chorobę. Robią kawał dobrej roboty – mówi młoda kobieta przebywająca w szpitalu.

Z pomocy fundacji Kocham Życie mogą skorzystać także osoby wspierające chorych.

Posłuchajcie całej rozmowy z przedstawicielkami i podopiecznymi fundacji: